Ivan Ilić rođen je 7. marta 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju muzičku školu u Muzičkoj Školi „Mokranjac“.  Za samo dve godine, a završavajući četvrorogodišnji program, 1992. godine diplomira aranžiranje sa najvišim ocenama na prestižnoj Berklee College of Music u Bostonu, SAD. Posle školovanja seli se za Kanadu, gde se bavi muzičkom pedagogijom i vođa je više ansambala popularne i jazz muzike.

Specijalističke studije iz dirigovanja u klasi prof. Stanka Šepića je završio na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Brogradu, 2008. godine.

Po povratku u Beograd, nastavlja saradnju sa Big Bandom RTS, ali sada u ulozi dirigenta, aranžera, kompozitora i tromboniste soliste, i uspešno vodi orkestar na mnogobrojnim koncertima, festivalima, gostovanjima i snimanjima za radio i televiziju.  Takođe ostvaruje saradnju sa mnogim istaknutim medjunarodnim jazz umetnicima kao što su Dianne Schuur, Benny Golson, Duško Gojković, Don Menza, Jon Fadis, Randy Brecker, Ack van Royen, Jens Winter, Peter Herbolzheimer, Brad Lealy, Steve Turre, Ronnie Cuber, i domaćim jazz umetnicima: Bora Roković, Stjepko Gut, Branislav Lala Kovačev,  Jovan Maljoković, Lazar Tosić, Vojin Draškoci.

Kao aktivan izvođač Ivan je nastupao na mnogim međunarodnim festivalima širom sveta, kao što su Montreal Jazz Festival, Toronto Jazz Festival, Montreaux Jazz Festival, Beogradski Jazz Festival, „Django Reinhardt“ Jazz Festival, Lucky Strike „Summertime“ Festival, Valjevski Jazz Festival, North City Jazz&Blues Festival, Nishville, kao i na festivalima u Luksemburgu, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, itd.

Ivan je učestvovao na mnogobrojnim albumima značajnih umetnika raznovrsnih muzičkih stilova kao što su: Van Gogh, Zdravko Čolić, Bajaga, Lepa Brena, Ceca, Željko Joksimović, Ana Stanić, itd.

Ivan Ilić je takođe komponovao muziku za pozorište, video produkcije i mjuzikle. Mjuzikl „Spusti se na Zemlju“ (2006) i mjuzikl „Golje“ (2001) su na repertoaru beogradskog „Pozorišta na Terazijama“.  Autorsku muziku za predstavu „Amerika, drugi deo“ (Atelje 212, 2003), kao i muziku za igrani film „S.O.S.“ Slobodana Šijana, 2007.

Dirigent je Big Benda RTS, Predsednik Udruženja muzičara Džeza, Zabavne i Rok muzike Srbije i Predsednik Skupštine Agencije za ostvarivanje prava interpretatora Srbije (PI).

Stalni je klavijaturista Galije od Avgusta 2006. godine.